Arhiforum Seznam forumov



Avtor Sporočilo

<  Arhitektura, mesta in vasi, krajina...  ~  Stadion in Plečnik med kulturo, politiko in arhitekturo

igor
Objavljeno: 01 Jun 2009 09:23 Odgovori s citatom
Pridružen/-a: 25.06. 2007, 10:24 Prispevkov: 496 Kraj: Ljubljana
V to debato sem se spustilj bolj ali manj zaradi svojih stališč do Plečnikove dediščine in ne zaradi okoliških stanovalcev. In iskreno mislim, da so rešitve natečaja primerne in s tem spoštljive do naše dediščine. Vsekakor je potrebno to območje urediti in mu dati kar mu gre. Predvsem pa paziti, da bo res tako kot je zastavljeno.

Glede fondovcev pa sledeče: Če gre res še vedno samo za izhodiščna stališča, ki so vezana na natečajne predloge, potem je sedaj faza za bolj konkretne predloge. Postopki umeščanja objekta v prostor so opredeljeni z zakonodajo, ki jo je potrebno obvezno upoštevati s strani vseh udeležencev gradnje. In tukaj dam prav fondovcem, ko pravijo, da mora svoje odigrati tudi stroka (varuhi Plečnikove dediščine, razni soglasodajalci, mestni urbanisti...). Ali mora civilna iniciativa postati konstruktiven sogovornik ali (po možnosti) tudi stranka v postopku pa je stvar, ki se jo ne bo dalo dogovoriti ob čevapčičih. Dejstvo je, da Jankovič ni ravno mediatorski tip, prej nasprotno, zato moja skepsa. Konkretno mislim, da je stolpnica v redu. Ni previsoka, stoji na mestu zaloma ulice... in mesto tudi na ta način varčuje z zazidljivimi površinami. Sam zagovarjam stališče, da je potrebno na področju mesta Ljubljane dovoliti gradnje, na splošno, vsaj za etažo višje in kjer to prostor dopušča tudi z gradnjo stolpnic. Efekti bi bili vidni v pridobljenem prostoru, večjih profitih (morda tudi nižjih cenah nepremičnin), manjši pozidanosti zemljišč, če naštejem samo osnove. Zato stolpnica ni zgolj prostorski motiv temveč tudi računica vlagatelja (Pečečnika idr..). Sam pa vedno znova poudarjam, da je ves čas potrebno paziti kaj se bo zares projektiralo in nato gradilo. Prostor se na papirju obremeni do maksimuma in če se med gradnjo zgodi, da se prostor še dodatno obremenjuje postane le-ta preobremenjen in manj primeren za bivanje. To pa je območje neupravičenih profitov (pogoltnosti) investitorjev.

P.s. Skrb za vrtičke v neposredni bližini centra mesta in ob glavni mestni cesti oz. za štadionom pa mislim, da je odveč. To je itak boniteta z omejenim rokom trajanja.

_________________
Kje je čreda? Čaka na boljše čase.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
laibach
Objavljeno: 17 Jan 2010 16:15 Odgovori s citatom
Pridružen/-a: 04.02. 2009, 18:49 Prispevkov: 12
igor je napisal/a:
Konkretno mislim, da je stolpnica v redu. Ni previsoka, stoji na mestu zaloma ulice... in mesto tudi na ta način varčuje z zazidljivimi površinami. Sam zagovarjam stališče, da je potrebno na področju mesta Ljubljane dovoliti gradnje, na splošno, vsaj za etažo višje in kjer to prostor dopušča tudi z gradnjo stolpnic...

P.s. Skrb za vrtičke v neposredni bližini centra mesta in ob glavni mestni cesti oz. za štadionom pa mislim, da je odveč. To je itak boniteta z omejenim rokom trajanja.


Stranka Zares je na javni razgrnitvi prostorskega načrta Ljubljane celo vložila pripombo v tem smislu - proti stolpnici ni protestirala, namesto vrtičkov pa predlaga park:

"4.2.3. Zasnova zelenih površin mest

V točki 10 je treba med druge parkovne ureditve uvrstiti tudi predvideno parkovno ureditev zelenice med Fondovimi bloki in stadionom za Bežigradom."

http://zares-osrednja-slovenija.si/dr-pavel-gantar-in-mag-janez-kopac-sta-vlozila-pripombe-v-okviru-javne-razgrnitve-strateskega-in-izvedbenega-prostorskega-nacrta/

Drugače vrtički res ne sodijo več k stadionu, res pa mi tudi nikoli ni bilo jasno, zakaj fakulteta za arhitekturo enkrat na leto ne pripravi demonstracij proti vrtičkom v centru mesta, ki jih morajo študenti gledati skozi okna. Wink
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igor
Objavljeno: 18 Jan 2010 15:48 Odgovori s citatom
Pridružen/-a: 25.06. 2007, 10:24 Prispevkov: 496 Kraj: Ljubljana
Vrički, vrtički...tisti v Krakovu so tam od pamtiveka, ko midva še v jajcu nisva plavala. In menda so tudi zaščiteni kot značilni del vasi Krakovo, vasi v mestu, tako da se pomen Fondovih blokov težko primerja s pomenom Krakova. Tudi ena glava krakovske solate odtehta vagon italjanske ali holandske, ji vsaj niso dodani podganji geni proti zmrzovanju. Bljak! Demostracije proti vrtičkom ali vrtičkarski kulturi pa...saj se da demonstrirati proti vsemu in vsakemu, lahko postane oblika izražanja vsakodnevnega nezadovoljstva, kar lahko sfriziramo do te mere, da že na navaden "dober dan" odgovoriš z "odločno protestiram in demonstriram".

Glede strokovne zasedbe Zaresa pa moram priznati, da sta oba člana stranke natančno prebirala novi IPN. Žal sta oba strokovnjaka predvsem politika in meni, navadnemu državljanu, že na daleč sumljiva. Sam sem ga prebiral po službeni dolžnosti in moram reči, da mi v določenih členih ni popolnoma jasen. Preciznost izražanja ni ravno najboljša lastnost pisca pravil, ki jih bomo morali v Lj. upoštevati. In tudi kreativna domišljija planiranja se po moje ni bistveno premaknila iz ustaljenih urbanističnih obrazcev, tako da hudo revolucionarnega v IPNju ni. Osebno ga vidim kot "refresh" funkcijo urbanističnega planiranja, ker so bili stari PUPi zares bogi, besedišče zastarelo, pa še kaj. Žal pa je za moje pojme premalo pogumen, premalo sodoben in tudi ne v skladu z vznesenimi pamfleti iz SPNja. Zamujena priložnost, tako da dam Zaresu nekaj tudi prav. Vsekakor pa je precej cvetk v njunih pripombah, predvsem tista mi je ostala, da bi bilo 200m2 strehe potrebno ozelenjevati (s solato npr.) Tehle 200m2 je komaj kaj. Ena večja družinska bajta. Mogoče je mišljeno kot kazen za tiste, ki radi malce pretiravajo in rabijo 2 dni hoda od sekreta do dnevne sobe pot pa označeno z markacijami PZS ali pa da je garmin navigacija priložena k uporabnemu dovoljenju. Vsekakor sta agilna Zaresovca svojo zeleno idejo prelila tudi v park med Fondove bloke in štadion kar se mi zdi načeloma čisto dobra ideja in tudi moja prva možna rešitev v logiki oblikovanja tega dela prostora pri štadionu. Žal se zatakne pri izhodiščni ideji, da JP pa le mora tudi zaslužiti ne samo vlagati. Je preprosta logika, ki pa jo bo po moje težko izpeljati v teh časih: kako zgradiš hišo tako, da ti jo drugi plačajo. Poleg svoje narediš še eno in jo prodaš po 100% profitu in si s tem pokriješ svoje stroške, po možnosti pa še kaj zaslužiš. A ni fajn. Torej: kompromisna nadgradnja 1. možne rešitve so vila bloki v parku. A so s takšno rešitvijo zadovoljne vse strani pa je zgodba, ki se nikoli in nikjer ne zgodi. Na vagi je ali ne parka ali ne prenoviti štadiona?.........ne parka! Ker javno zasebno partnerstvo pomeni, da zasebni kapital zida na javnih površinah. Vsaj v LJ bo še tako dokler bo Zoki tak kot sodnik Ben in njegov medved. Me pa preveva temačna slutnja, da v Ljubljani nikoli in nikdar ni šlo nič drugače. Verjetno so tudi Fondove bloke zidali ob zgražanju vseh ljubljanskih purgerjev in mestnih dušebrižnikov.

_________________
Kje je čreda? Čaka na boljše čase.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igor
Objavljeno: 20 Avg 2013 08:38 Odgovori s citatom
Pridružen/-a: 25.06. 2007, 10:24 Prispevkov: 496 Kraj: Ljubljana
http://www.24ur.com/foto-mocan-veter-odkril-streho-plecnikovega-stadiona.html

_________________
Kje je čreda? Čaka na boljše čase.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:  

Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 3 od 3
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Objavi novo temo

Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu